Wednesday, February 3, 2016

Najib gagal "beli" prinsip MukhrizTERKINI:
Sudah tersebar khabar angin bahawa Mukhriz akan dipecat dari UMNO.  Walaupun belum dapat dipastikan, tindakan itu dikatakan sebagai balasan kerana Mukhriz terus mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan pucuk pimpinan mengenai 1MDB dan derma RM2.6 bilion.  Kalau benar Mukhriz dipecat,  Pas Kedah boleh buat kenduri pulut durian,  Ini  adalah isyarat  UMNO akan menyerahkan jawatan Menteri Besar kepada Pas pada PRU 14  nanti.

Posting asal:

Pucuk  pimpinan UMNO tersalah langkah apabila mahu "membeli"  prinsip Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir dengan menawarkan jawatan Timbalan Menteri dengan syarat meletak jawatan sebagai Menteri Besar Kedah. Pucuk pimpinan itu berbuat demikian kerana sebahagian besar pemimpin-pemimpin UMNO boleh dibeli dengan jawatan.  Sudah tentu dia arif sangat dengan gempar keling pemimpin UMNO, bila diberi jawatan boleh buat pusingan U bila-bila masa sahaja.

Tetapi ternyata tidak semua tidak bermoral  seperti itu.  Buktinya Mukhriz  lebih menjunjung prinsip dari diperkotak katik oleh pucuk pimpinan. Mukhriz antara dua tiga pemimpin UMNO yang berani mempersoalkan tentang skandal 1MDB dan derma RM2.6 bilion kepada seorang bernama Najib bin Razak.

Mukhriz bukan tidak tahu apa kesannya mempersoalkan dua skandal itu yang menjadi tabu kepada pucuk pimpinan UMNO.  Muhyiddin Yassin dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Shafie Apdal dipecat dari Menteri, kedua-duanya kerana mempersoalkan skandal yang menjadi buah mulut rakyat.

Kalau Mukhriz memikirkan kedudukan (bukan prinsip kebenaran)  dia boleh sahaja terima tawaran menjadi Timbalan Menteri.  Jawatan itu juga menjadi rebutan banyak pemimpin UMNO.  Zahid misalnya tidak menolak apabila ditawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri,  bekas Pengerusi PAC, Nur Jazlan Mohamed terima tawaran menjadi Timbalan Menteri yang secara automatiknya dia tidak boleh lagi menjadi pengerusi PAC  dan menjalankan siasatan ke atas 1MDB.

Pucuk pimpinan UMNO patut malu apabila dimalukan oleh Mukhriz yang menolak tawarannya. Kalau Mukhriz menerima tawaran itu, dia sudah tidak boleh lagi bercakap mengenai skandal 1MDB dan derma RM2.6 bilion.  Dia tahu muslihat ditawarkan jawatan berkenaan. Kita wajar bersyukur kerana masih ada pemimpin UMNO yang mengutamakan perjuangan untuk rakyat daripada perjuangan mengekalkan pemimpin yang dicurigai  amanahnya.

Malah menurunkan Mukhriz juga sebagai memberi amaran kepada Dr. Mahathir yang menjadi  pengkritik tegar Najib bin Razak dalam isu skandal 1MDB dan derma misteri RM2.6 bilion.  Ahmad Bashah Hanipah tidak akan ada keberanian luar biasa (kalau bukan mendapat isyarat Najib)  untuk  menggugat kerusi  Mukhriz.  Bashah hanya alat sahaja kerana dia sendiri pun dengan rela diperalatkan.   

Kini Mukhriz juga  dijauhi oleh wartawan-wartawan yang dulunya  sangat rapat dengannya.  Sejak seminggu lalu banyak wartawan menulis supaya Mukhriz memberi laluan kepada penggantinya sebagai Menteri Besar Kedah.  Malah ada antara mereka yang menganggap Mukhriz adalah punca pergolakan politik UMNO Kedah.  Pendek kata semua tidak baik tentang Mukhriz. Itu bukan suara mereka, tetapi itu adalah suara pucuk pimpinan. Mereka hanya tukang ajuk sahaja.  Maka  mereka pun tulislah krisis politik UMNO Kedah berakhir.  Mudahnya membuat kesimpulan.   Tunggulah kalau nak tahu berakhir atau tidak....
1 comment:

  1. Bodoh betoi pemimpin UMNO le ni. General Douglas MacAthur - kepala perang tentera amerika yang digeruni kawan dan lawan pernah berkata....'it is better to have a subordinate pissing out a of your tent rather then into your tent'.... Le ni MM akan piss into UMNO tent....kahkahkah bau lah hancing nya nanti....kahkahkah

    ReplyDelete