Thursday, January 21, 2016

Double standard dalam UMNO


TERKINI:

Beberapa Exco Kedah dan ketua sayap UMNO menafikan mereka diberitahu tentang tujuan dipanggil  berhimpun di sebuah hotel di Alor Setar di mana Timbalan Pengerusi UMNO Kedah, Ahmad Bashah Hanipah  mengadakan sidang akhbar mengatakan pemimpin UMNO Kedah menolak Menteri Besar, Mukhriz Mahathir.

Beberapa Exco mendedahkan mereka tidak tahu menahu  tujuan dipanggil berhimpun dan terperanjat apabila  Ahmad Bashah  mengumumkan seolah-olah semua Exco dan kepimpinan peringkat negeri menolak dan hilang kepercayaan terhadap Mukhriz.  Mereka mendakwa seolah-olah ditipu  supaya kelihatan bersekongkol dengan Ahmad Bashah  menjatuhkan Mukhriz.

Tembelang sudah terburai.  Sekarang jelaslah siapa sebenarnya yang mahu menjatuhkan Mukhriz  dan menggunakan taktik lapuk  seolah-olah pemimpin lain juga seperti dia.  Tetapi ini  adalah gaya berpolitik yang sangat memalukan.  Maka banyak pihak  tertanya-tanya sispakah sebenarnya yang mahu menurunkan Mukhriz dan digantikan dengan pemimpin lain yang sebulu dengannya?

Adakah kerana tidak  dapat tanduk, pulas telinga pun jadilah?  Mukhriz adalah anak Dr. Mahathir  pengkritik tegar Najib bin Razak.  Ketika Mukhriz dilantik Menteri Besar,  hubungan  Najib - Mahathir masih akrab.  Tetapi sekarang sudah  berkerat rotan berpatah arang apabila banyak isu-isu  yang menimbulkan kecurigaan tidak diatasi  oleh Najib.  Misteri. Siapa yang mengarahkan Ahmad Bashah berbuat demikian?


Posting asal:


Tidak berapa lama dulu beberapa  Ketua Cawangan UMNO yang menuntut supaya Perdana Menteri, Najib bin Razak meletakkan jawatan telah dikenakan tindakan tatatertib.  Maknanya menuntut supaya "pemimpin" atasan UMNO meletakkan jawatan adalah satu kesalahan dalam UMNO.  Oleh yang demikian, ada yang dipecat kerana menuntut Najib meletak jawatan.

Kalau  hukuman ke atas Ketua Cawangan yang menuntut Najib meletakkan jawatan boleh dianggap cara UMNO menyelamatkan "peminpin" atasan daripada kritikan orang bawahan,  adakah  UMNO akan mengambil tindakan ke atas pemimpin-pemimpin UMNO Kedah yang menuntut  Menteri Besar, Mukhriz Mahathir meletak jawatan?

Situasinya sama.  Yang menuntut berada pada kedudukan yang lebih rendah daripada Menteri Besar.  Jadi,  perbuatan mereka sama dengan yang dilakukan oleh Ketua Cawangan.  Tetapi adakah mereka yang terdiri daripada ketua sayap UMNO Kedah akan dikenakan tindakan?   Banyak yang percaya mereka  tidak akan dikenakan tindakan kerana UMNO  selalu mengamalkan double standard.

Ada sumber memberitahu,  semua ketua sayap UMNO termasuk dua ulama UMNO,  Jamil Khir Baharum dan Mashitah Ibrahim  bersepakat hadir ke sidang media semalam kerana diarah oleh pihak tertentu.  Oya terlupa seorang lagi ulama ialah Azeez Rahim yang menjadi Pengerusi Tabung Haji.

Kalau benarlah itu arahan oleh pihak tertentu, ini satu perkembangan yang menarik.  Tentangan daripada sayap UMNO  Kedah terhadap Mukhriz adalah satu  tanda aras bahawa  pemimpin sayap UMNO juga boleh menuntut  pemimpin  yang lebih tinggi  meletak jawatan.  UMNO kena membuktikan ini bukan parti yang double standard,  pilih kasih, pilih bulu dan pilih mangsa yang kecil-kecil sahaja untuk dibenam. No comments:

Post a Comment