Wednesday, January 6, 2016

Bauskit dihentikan 3 bulan sahaja, rakyat telah dipermainkan


KUALA LUMPUR 6 Jan. - Kabinet telah memutuskan untuk mengenakan moratorium (henti sementara) ke atas aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit di negeri Pahang selama tiga bulan bermula 15 Januari ini.
x
Perkara itu diumumkan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob.
x
Menurut Wan Junaidi, dalam tempoh pelaksanaan moratorium tersebut, kerajaan akan melaksanakan penguatkuasaan bersepadu bagi memastikan perkara ini dipatuhi.
x
“Tempoh moratorium ini akan dilaksanakan selama tiga bulan mulai tarikh tersebut. Tindakan penguatkuasaan bersepadu akan melibatkan agensi Persekutuan dan negeri termasuklah tentera, polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” katanya. - Utusan online
 x
Komen saya:
 x
Selepas tiga bulan  aktiviti yang menyusahkan rakyat itu akan disambung semula dan  sekaligus ini menunjukkan  apalah sangat dengan  kesusahan rakyat apabila kerajaan negeri Pahang tidak mengambil kira tentang perkara itu.
x
Nampaknya kerajaan pusat pun sudah habis usaha untuk membanteras perlombongan bauskit apabila ada pihak yang lebih berkuasa mahu  aktiviti itu diteruskan walaupun  laut menjadi merah,  rakyat  terdedah kepada penyakit dan  alam sekitar tercemar dengan teruknya.
x
Persoalannya  siapakah yang terlalu kebal hingga kerajaan pusat tidak boleh berbuat apa-apa. Malah sidang akhbar Menteri  Sumber Asli dan Alam Sekitar, Wan Junaidi Tuanku Jaafar  tidak lebih  retorik untuk mengumumkan  kerajaan akan menguatkuasakan peraturan perlombongan bauskit.  Adakah selama ini tidak ada penguatkuasaan?  Rakyat bukan pemakan dedak yang  terlalu dungu untuk berfikir.
x
Kalau setakat inilah kuasa Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar,  lebih baik mansuhkan sahaja kementerian ini yang tidak memperlihatkan sedikit pun prihatin kepada kesusahan rakyat sebaliknya prihatin kepada pihak yang mengaut keuntungan.
x
Setidak-tidaknya  kerajaan dapat menjimatkan  belanja (gaji  Menteri, Timbalan Menteri dan berbagai-bagai lagi, tidak terkecuali  pegawai-pegawai kanan kementerian)  daripada dibazirkan oleh kementerian yang tidak berupaya waima untuk menghentikan perlombongan bauskit di sebuah daerah  (bukan negeri atau negara) di Pahang.
x
Walaupun  laut di muara Sungai Balok dan Pantai Batu Hitam bertukar menjadi “darah”  baru-baru ini tetapi  Kuantan Port Consortium Sdn Bhd (KPC) menafikan dakwaan bahawa kejadian  itu  berpunca  daripada  limpahan bauksit dari Pelabuhan Kuantan.
x
Ketua Pegawai Operasi KPC, Datuk Khasbullah A Kadir, berkata siasatan pihaknya mendapati air di sekitar Pelabuhan Kuantan, antaranya di Sungai Pengorak tidak terjejas seperti di Sungai Balok dan Pantai Batu Hitam.
x

Nampaknya banyak pihak yang cuba menyelamatkan diri (play safe) dalam isu rakyat yang sangat kritikal sekarang ini. Macam ada suatu yang tidak kena dengan isu kali ini.  Apabila KPC  menafikan  laut bertukar menjadi merah disebabkan bauskit,  maka  benarlah kata netizen  bahawa  semua itu disebabkan air sirih yang mengalir ke laut.  Jalan selamat  kerajaan wajib mengharamkan  sirih dibawa masuk ke Pahang.

2 comments:

  1. Dari dulu kini dan selamanya, modus operandi org Melayu untuk kaya adalah dgn menjual tanah. Kali ini lagi teruk, tanah dijual bersama dgn pencemaran yang akan diwarisi oleh anak cucu.

    Tragedi nya, Pahang adalah antara negeri yg kaya dan penuh potensi, tapi pemimpin2nya tidak punya visi untuk maju melainkan dgn jalan mudah.

    Yg heran nya, mengapa kali ini tak ada org besar Phg marah2 macam isu Cameron Highland dulu?

    ReplyDelete
  2. Orang besar ke orang istana. Tolong jelaskan

    ReplyDelete