Tuesday, December 29, 2015

PKR membisu isu atlet Israel

Menteri Belia dan Sukan, Khairy  Jamauddin  memperlihatkan pendirian tegas dalam isu menolak penyertaan atlet luncur angin dari Israel yang beraksi di Langkawi baru-baru ini.  Walaupun  DAP menganggap tindakan Khairy sebagai tidak adil kerana tidak memisahkan  ideologi dan kesukanan,    Pas  tetap menyokong  tindakan Khairy.

Saya percaya Pas menyokong bukan kerana  demam  hubungan mesra UMNO - Pas sejak akhir-akhir ini.  Pas belum menerima pinangan UMNO yang sangat teruja itu.  Tetapi Pas menyokong  Khairy kerana melibatkan isu  Islam  dan kemanusiaan   apabila  dasar  Israel yang menzalimi  rakyat  Palestin.

 Tetapi yang menjadi persoalan ialah  PKR yang  terus diam membisu dalam isu melibatkan Israel?
Kenapa PKR dengan tiba-tiba menjadi bisu?  Adakah ini mengesahkan kemesraan  pemimpin besar PKR dengan Israel yang banyak diperkatakan selama ini?  Dalam isu ini kita boleh melihat belang PKR dalam isu yang melibatkan agama Islam.  PKR  sengaja tidak melihat  isu  Israel  sebagai  isu  pencabulan terhadap Islam dan  kemanusiaan.

Pendirian DAP  sebenarnya tidak menghairankan.  DAP lebih melihat  hak  atlet Israel  untuk menyertai  acara sukan dengan memisahkan dengan isu-isu kemanusiaan yang melingkari rejim yang kejam itu.  Tetapi pada masa sama DAP tidak melihat  hak  rakyat Palestin yang dizalimi  Israel.  Dalam  konflik Israel - Palestin,  pihak yang melanggar asas-asas kemanusiaan ialah Israel maka  tiada  hubungan diplomatik.

Tindakan Khairy sangat tepat kerana  membenarkan  penyertaan  atlet Israel tidak boleh mengubat  kelukaan dan kesengsaraan berjuta rakyat Palestin yang dizalimi  Israel.  Sebaliknya  melarang penyertaan mereka telah mengangkat maruah Malaysia bukan sahaja  memperjuangkan  rakyat Palestin  tetapi  juga kemanusiaan  sejagat.

Tetapi sangat malang PKR tidak  berminat untuk memperlihatkan pendirian. Adakah ini kerana mahu menjaga hati  sekutunya DAP  yang menyokong penyertaan atlet Israel?  Ternyata PKR  bermain politik dalam semua perkara yang boleh menyumbangken keuntungan kepadanya.  Tidak seperti Pas yang tidak  melihat keuntungan politik  dalam semua perkara. 

No comments:

Post a Comment