Saturday, December 26, 2015

Pendirian Khairy dalam isu Israel mesti disokong


Semua pihak yang memperjuangkan keamanan dan keadilan  serta menolak kezaliman wajar menyokong  tindakan bermaruah Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin  yang tidak memberikan visa kepada dua peserta luncur angin  Israel yang dijadualkan menyertai kejohanan itu di Langkawi esok.

Tindakan Khairy bertepatan dengan pendirian Malaysia yang  mengutuk Israel yang mencabul  dan merampas tanah rakyat Palestin sejak 1948 hingga kini.  Pendirian Malaysia terhadap Israel bukan kerana ideologi politik tetapi  sikap kejam Israel terhadap pemilik asal negara Palestin.

Pada masa yang sama tindakan Khairy telah memperlihatkan UMNO ke depan dalam isu-isu yang melibatkan pemcabulan hak asasi rakyat Palestin oleh Israel walaupun  Khairy membuat tindakan itu di atas kesedaran peribadinya sebagai  individu yang menjunjung hak asasi  manusia khususnya Palestin.

Tindakan Khairy menimbulkan rasa kurang senang Ketua Biro pembangunan Ekonomi DAP Perak, Chong Zhemin  yang menganggap  Khairy menggunakan sentimen politik dan peribadi dalam acara sukan antarabangsa itu.

Katakan kepada Chong Zhemin bahawa tindakan menghalang penyertaan dua peserta Israel bukan disebabkan oleh sentimen politik.  Malah DAP juga seharusnya sensitif kepada pendirian Malaysia yang memperjuangkan hak asasi  rakyat Palestin yang ditindas dan dizalimi Israel.

Tetapi malangnya DAP tidak melihat perbuatan  kejam Israel terhadap Palestin sebagai mencabul hak asasi rakyat asal Palestin di mana sekarang ini negara Palestin  hampir semuanya diceroboh oleh Israel,  satu bangsa yang hina dan tidak ada negara.

Apakah terlalu besar lesen sukan hingga boleh membuatkan kita yang meraikan keamanan dan keadilan melupakan kekejaman Israel kepada Palestin,  bukan kerana Islam tetapi kepada bukan Islam pun tindakan Israel ini  dikelaskan  sebagai sangat kejam.  Pendirian DAP terhadap isu Israel sebenarnya sangat bahaya kerana tidak dapat membaca isu Israel bukan kerana ideologi politik tetapi kekejaman  terhadap sesama manusia.

Acara sukan luncur angin ini disertai oleh 50 negara termasuk Brazil, Argentina, Mexico, Rusia, Afrika Selatan, Sepanyol, Finland, Ireland, Itali, Belanda, Jerman dan Perancis.No comments:

Post a Comment