Friday, December 11, 2015

Masih banyak yang beretorik

Selepas Najib Razak menyampaikan ucapan di PWTC semalam,  para pemimpin UMNO di pelbagai lapisan terus beretorik dalam mengulas ucapan berkenaan.   Contohnya:
x
 Ketua Wanita Shahrizat Jalil, "....tiada lagi  ungkapan untuk diri sendiri tetapi segalanya untuk parti dan semangat kebersamaan"  (Adakah selama ini ada pemimpin UMNO memperjuangkan kepentingan peribadi?)
x
Reezal Merican, "Ucapan yang memang luar biasa dan bersifat terus terang"  (Saya tidak pasti di mana terus terang dalam ucapan Najib.)
x
Hassan Malek, "Satu permntaan yang cukup ikhlas daripada Presiden parti agar ahli UMNO memberi sokongan kepadanya" (Bagaimana Hassan Malek tahu ikhlas atau tidak)
x
Nalla Karuppan pula, "Saya melihat ucapan Presiden UMNO hari ini merupakan yang terbaik apabila mengambilkira hala tuju parti"  (Saya tak ada komen)
x
Saya percaya untuk menjadi kuat UMNO tidak boleh lagi sekadar menyedapkan hari Presiden parti. Pemimpin UMNO harus berterus terang supaya UMNO tidak lena dalam zon selesa.  Cukuplah beretorik selama ini. Sekarang ini UMNO dalam keadaan tidak sekuat dulu, pengaruhnya menirus dan ditambah pula dengan isu-isu integriti yang tidak diselesaikan.  UMNO harus mempunyai dan memperlihatkan keazaman yang besar untuk membuat perubahan ke arah yang lebih baik.  Integriti adalah kata kuncinya.
x
Adakah saya yang tidak memahami bahawa puji memuji ini salah satu daripada erti kebersamaan dan kesepakatan  yang dilaungkan oleh Najib dalam ucapannya?  Oleh yang demikian jangan memandang negatif  apabila tidak banyak memuji UMNO sebaliknya banyak melontarkan provokasi. Pujian tidak menjulang Sukarno,  Dato Onn  malah Tun Razak. Mereka ini diasak oleh pemimpin-pemimpin bawahan supaya benar-benar menjadi besar dan kuat.

No comments:

Post a Comment