Wednesday, July 29, 2015

Video skandal AS$700 juta: Kita tunggu penafian Muhyiddin

Penyebaran video 55 saat yang  didakwa rakaman perbualan  Timbalan Perdana Menteri yang disingkirkan, Muhyiddin Yassin dengan Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir petang ini  menjadikan skandal 1MDB semakin dramatik.  Daripada video berkenaan,  Muhyiddin  mengaku yang Najib  mengaku memasukkan wang  AS$700  juta dalam akaun peribadinya.

Portal Malaysiakini yang memecah berita ini boleh sahaja disaman oleh Najib sekiranya berita ini palsu atau video itu telah dipinda.  Malaysiakini terdedah dengan tindakan undang-undang  tetapi keberanian menyiarkan video dan berita mengenainya membuatkan persepsi tentang kebenarannya.

Kita sama-sama menunggu apakah tindakan  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) terhadap penyebaran video yang sudah pasti akan dikelaskan sebagai 'palsu' ini.   Tetapi sebelum bertindak kenalah memastikan sama ada benar-benar palsu atau memang benar-benar.

Bagaimanapun setakat ini Muhyiddin tidak menafikan. Ini sama dengan ceramah Muhyiddin di ILMU di mana beliau mengkritik keras 1MDB dan salah seorang Menteri yang ketawa besar apabila Muhyiddin berkata, 'Kita pegang tanduknya' adalah Zahid Hamidi yang dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Tetapi Muhyiddin tidak menafikan yang beliau berkata demikian, cuma yang kelihatan kepanasan ialah Zahid yang mahu memburu individu yang merakamkan program tertutup itu.  Kali ini apabila tidak ada penafian daripada Muhyiddin, kita boleh membuat kesimpulan, setakat ini pengakuan Muhyiddin adalah benar.

Muhyiddin bukanlah individu yang kebal daripada undang-undang, tambahan pula sudah tidak ada apa-apa jawatan dalam kerajaan.  Kalau pengakuan Muhyiddin itu satu pembohongan, beliau boleh disaman kerana memalukan Perdana Menteri.

Kalau ada yang berkata,  video itu sudah dibuat superimpose,  ini menunjukkan tahap kreatif orang kita mengalahkan  Hollywood.  Kalau penonton Youtube percaya video itu asli,  hebatlah orang yang membuat superimpose itu.  Mereka ini boleh diberi peluang  untuk memajukan industri filem Melayu yang layu ini.No comments:

Post a Comment