Wednesday, July 29, 2015

Selain Muhyiddin, Nur Jazlan turut disingkirkan

Semalam,  Perdana Menteri,  Najib Razak  menyingkirkan  Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin  sekaligus porfolio  sebagai Menteri Pendidikan.  KIni Muhyiddin hanya Ahli Parlimen Pagoh dan Timbalan Presiden UMNO.  Penyingkiran Muhyiddin dan digantikan dengan bekas orang kuat Anwar Ibrahim, Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Penyingkiran Muhyiddin disebabkan kelantangan membawa suara rakyat yang mahukan penjelasan mengenai skandal 1MDB yang melibatkan kehilangan misteri RM42 bilion.  Kini  Kabinet Najib 2015  memang kabinet,  yang tidak ada suara untuk memberikan pandangan kedua.  Resmi kabinet, yang dibuka untuk diisikan atau diambil barang kemudian ditutup. Diam.

Bagaimanapun Muhyiddin tidak mah menjadi 'kabinet' yang diam seperti layak duduknya di dapur.  Muhyiddin mahu menjadi  Kabinet yang memberikan timbal balik kepada ketua,  meraikan pandangan kedua dan menjulang perbezaan pandangan.

Oleh kerana itu tidak hairanlah akan banyak yang mengambil resmi 'kabinet'  yang diam di dapur.  Diisikan apa sahaja kabinet terus diam.  Ini termasuklah  'kabinet'  kitar semula atau reject shop yang  membawa resmi 'kabinet' .  Tahniah kepada Menteri Besar Kedah yang paling tidak menonjol, Mahdir Khalid  yang dilantik Menteri Pengajian Tinggi.

Semalam juga menyaksikan  Pengerusi  Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC)  Nur Jazlan Mohamed  dilantik sebagai Timbalan Menteri  Dalam Negeri.  Tetapi jangan gembira dengan pelantikan  Nur Jazlan kerana dia terpaksa dikeluarkan daripada mengetuai PAC yang kini sedang menyiasat skandal 1MDB.

Mengikut Peraturan 77 (A) Dewan Rakyat,  mereka yang dilantik sebagai anggota Kabinet perlu meletakkan jawatan sebagai  ahli  atau pengerusi PAC.  Oleh yang demikian  Nur Jazlan antara Pengerusi PAC yang lantang, telus dan tegas disingkirkan dari PAC yang sedang menyiasat Najib dan 1MDB.

Ini bermakna prosiding 1MDB  terpaksa ditangguhkan sehingga  Pengerusi dan  empat ahli yang terdiri daripada Reezal Merican,  Mas Ermiaty dan Madius Tangau dilantik sebagai Timbalan Menteri  diganti.  Secara jelas penyingkiran Nur Jazlan sebagai Pengerusi PAC untuk memperlahankan kontroversi skancal 1MDB.

Banyak yang bertanya kenapa  terlalu banyak (11 orang)  dilonggokan sebagai Menteri Jabatan Perdana Menteri (Menteri JPM)?  Padahal  tidak semua daripada mereka diberi porfolio kecuali  hal ehwal Islam,  ekonomi, perpaduan dan  'menjaga'  Dewam Parlimen.  Malah sangat tidak masuk akal hal ehwal Parlimen dikendalikan oleh seorang Menteri.

Barangkali jawapannya ialah ini jawatan untuk 'kawan-kawan'  dan 'membalas budi' .  Tidak mengapa,  rakyat yang menanggung  segala belanja termasuk  gaji dan elaun serta  segala macam  faedah lain yang layak dinikmati oleh seorang yang bertaraf Menteri.  Barangkali di negara lain jumlah 11 Menteri  di JPM adalah sebuah Kabinet.   Oleh kerana Malaysia 'kaya' dengan Menteri,  11 orang hanya di JPM sahaja.  Ini tidak termasuk lagi banyak Penasihat yang bertaraf Menteri.


No comments:

Post a Comment