Tuesday, July 28, 2015

Muhyiddin, terbuang tapi terbilang

Landskap politik Malaysia dijangka berubah berikutan penyingkiran Timbalan Perdana Menteri,  Muhyiddin Yassin kerana  menyampaikan suara dari akar umbi yang mahukan penjelasan mengenai kontroversi syarikat pelaburan kerajaan 1MDB.  Kedudukan Muhyiddin sebagai Menteri Pendidikan juga turut dilucutkan berkuatkuasa esok.

Bagaimanapun setakat ini Muhyiddin masih lagi Timbalan Presiden UMNO.  Tetapi banyak dalam kalangan penganalisis menganggap, jawatan dalam UMNO itu juga tidak lama. Ini kerana sebagai Timbalan Presiden UMNO,  Muhyiddin perlu ada dalam mesyuarat-mesyuarat penting parti.

Oleh yang demikian,  mereka berpendapat,  usaha akan dilakukan untuk menyingkir atau setidak-tidaknya 'membekukan' Muhyiddin daripada menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden UMNO.  Penamatan jawatan  Gani Patail sebagai Peguam Negara yang belum sampai tempoh kontraknya Oktober ini dilihat  sebagai  satu jalan pintas.

Sudah terdengar ura-ura  pihak tertentu akan membuka fail salah laku Muhyiddin di Kementerian Pendidikan.  Sekiranya ini berlaku, Muhyiddin terpaksa direhatkan untuk satu tempoh hingga pemilihan yang akan datang, dijangka selepas Pilihan Raya ke 14 nanti.

Peguam Negara yang baharu barangkali boleh digunakan untuk membuka siasatan terhadap Muhyiddin  sebagai langkah teknikal untuk membekukan tugas Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden UMNO.

Bagaimanapun penyingkiran Muhyiddin bukanlah suatu yang mengejutkan apabila Najib memberi laluan kepada  Menteri Dalam Negeri,  Zahid Hamidi sebelum ini mengatasi Muhyiddin.  Malah yang terbaru,  Zahid sudah berani  mengkritik  Muhyiddin kerana mempersoalkan 1MDB dalam satu acara UMNO Bahagian Cheras.

Mustahil Zahid yang  duduk di tangga ketiga boleh menegur (baca membelasah) Muhyiddin yang berada di atas daripadanya dalam  UMNO dan juga kerajaan kalau tanpa isyarat daripada Najib. Muhyiddin pula sudah bersedia dikenakan tindakan kerana membawa suara akar umbi mengenai 1MDB.

Walaupun terbuang, Muhyiddin terus terbilang di mata rakyat.  Tidak banyak pemimpin politik yang sanggup menerima risiko disingkirkan hanya untuk berlaku jujur kepada pendiriannya sebagai pemimpin. Muhyiddin dilihat sangat tenang menerima penyingkiran dan inilah kekuatan yang juga jarang ada kepada pemimpin politik.

Penyingkiran  Muhyiddin mengulangi  tragedi perpecahan dalam UMNO seperti  era Dr. Mahathir dan Ku Li pada tahun 1980-an  dan  Dr Mahathir dengan Anwar Ibrahim pada pertengahan 1990-an.  UMNO berpecah dan melahirkan PKR.  Pengaruh Muhyiddin yang besar itu  akan mencipta satu gelombang penolakan kepada UMNO Najib.

Bagaimanapun penyingkiran Muhyiddin yang bertanya tentang 1MDB tidak akan memadamkan kontroversi yang kini di peringkat yang sangat genting.  Rakyat mempersoalkan 1MDB bukan kerana Muhyiddin.  Tetapi Najib telah bercakap jujur apabila berkata, dia mahu kabinet yang sealiran dengannya.  Tidak ada yang boleh memberikan pandangan kedua, kecuali pandangan Najib semata-mata.

Sebenarnya Muhyiddin bertindak bijak dengan bersuara lantang mengenai 1MDB.  Kemudian kelantangannya dibalas dengan penyingkiran dari jawatan nombor dua dalam kerajaan.  Maka kebusukan 1MDB tidak terpercik kepada Muhyiddin kerana beliau telah berusaha sedaya upaya sebagai orang nombor dua.

1 comment: