Thursday, January 23, 2014

Umno’s withdrawal of suit against Tian Chua over Lahad Datu incursion is wrong, says Utusan(Malaysian Insider 19 Jan. 2014)

The withdrawal of its lawsuit against Batu MP Tian Chua (pic) shows that Umno had been half-hearted in seeking justice for those who perished in last year's Lahad Datu incursion, said Mingguan Malaysia, the weekend edition of Utusan Malaysia.

The newspaper's editor Ku Seman Ku Hussain said the withdrawal of the lawsuit portrayed Umno as being insensitive to those who had sacrificed their lives during the Lahad Datu incursion in February last year.

"Even if Umno were to lose in court, they would still be winners in the eyes of the rakyat. But now, the bell has not even sounded and an agreement has been struck outside the ring.

"Is it because the 13th general election is done and dusted, so a lawsuit against Tian Chua does not have any political mileage to garner the rakyat's support?
"Can the lives of our security personnel, the country's pride and the safety of the rakyat be exchanged for a simple apology from Tian Chua?" Ku Seman asked.
"Moreover, the apology was not made officially by Tian Chua in a public space," he added.

On January 13, Parti Keadilan Rakyat vice-president Chua Tian Chang, or Tian Chua, expressed regret over his comments about the Lahad Datu incursion and agreed to withdraw them.

His admission prompted Umno to withdraw a suit against him and two others at the Kuala Lumpur High Court. The case had initially been set for hearing on January 13.

Umno's decision was delivered in chambers before judicial commissioner Rosilah Yop. The suit had been filed in March last year by Umno executive secretary Datuk Ab Rauf Yusoh.

Besides Tian Chua, the other two defendants who were named in the suit were KeadilanDaily.com editor Fazallah Pit and the writer of the article, Aisha Geoffrey.
Tian Chua clarified that he had never intended to imply that Umno had been the planner behind the Lahad Datu incursion.

Umno legal adviser Datuk Mohd Hafarizam Harun told Utusan Malaysia that the withdrawal of the suit did not mean that Umno took the rakyat's views lightly.
"When Umno decided to take legal action against Tian Chua for his comments, it showed its eagerness in not politicising the Lahad Datu incursion," Ku Seman said.

"The rakyat had risen to put pressure on Tian Chua when the number of Malaysian security personnel fatalities rose. They felt that Tian Chua had crossed the line with his remarks.

"But when Umno decided to withdraw the lawsuit after Tian Chua apologised, it showed that the party was not wholehearted," Ku Seman said.
"The nation, except for a few useless Malaysians, mourned when our brave security personnel fell in battle against the armed Sulu terrorists," Ku Seman said.

He said when Umno filed the lawsuit, the party should have pursued it with the same zeal and commitment shown by the Malaysian security personnel in Lahad Datu.

– January 19, 2014.

Komen saya:

Terima kasih banyak banyak kepada Malaysian Insider kerana melihat tulisan saya mempunyai "nilai berita" hingga menyiarkan semula sebagai sebuah berita. Tetapi dari sisi lain berita ini memperlihatkan seolah olah saya memperlekeh UMNO kerana menarik balik saman terhadap Tian Chua. Sebenarnya tulisan saya itu membuktikan akhbar milik UMNO memberi ruang kepada kritikan termasuk mengenai UMNO. Keterbukaan ini barangkali tidak ada pada Harakah atau Keadilan Daily.

Monday, January 20, 2014

UMNO hangat hangat tahi ayam

ADAKAH semua ini keputusan politik? Demikianlah persoalan yang timbul dan hangat diperkatakan apabila UMNO menarik balik saman terhadap Naib Presiden PKR, Tian Chua berhubung isu Lahad Datu. Adakah tindakan 'menyaman' Tian Chua sekadar menunjukkan UMNO prihatin isu keselamatan rakyat menjelang pilihan raya?

Tragedi perajurit kita yang dibunuh oleh pengganas Sulu di Lahad Datu mendapat simpati seluruh rakyat, tidak kira bangsa dan agama kecuali mereka yang 'memang tidak berguna' kepada negara. Maka apabila UMNO menarik balik saman selepas Tian Chua 'meminta maaf' ini adalah tindakan hangat-hangat tahi ayam. Keras-keras kerak nasi, mudah lembek bila kena air.

Isnin lalu kes saman fitnah yang difailkan oleh UMNO terhadap Tian Chua berhubung penyiaran rencana tragedi Lahad Datu kononnya sandiwara UMNO telah diselesaikan di luar mahkamah. Bagaimanapun rakyat termasuk orang UMNO sendiri tentu kecewa dengan tindakan yang dibuat oleh segelintir individu ini.

Sebenarnya UMNO tidak perlu pun menyaman Tian Chua. Beratus-ratus pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta bekas perajurit telah bangkit menyanggah kenyataan Tian Chua. Malah mereka membela UMNO daripada tuduhan tersebut. Sekiranya UMNO tidak menyaman Tian Chua pun rakyat berada di pihak UMNO kerana tahu itu bukan sandiwara. Itu betul-betul. Tetapi apabila UMNO mahu menyaman, itu sudah bagus.

Rakyat telah bangkit memberi tekanan kepada Tian Chua apabila jumlah perajurit terkorban semakin meningkat. Secara moralnya apabila ada bukti mangsa terkorban disiarkan di media, moral Tian Chua telah jatuh. Rakyat melihat dia berpolitik melampaui batas dan mahu menjadikan tragedi itu modal pilihan raya. Sekarang siapakah yang bermain sandiwara? Bukankah UMNO juga hebat bermain sandiwara apabila Tian Chua berkata sandiwara UMNO berapi api menyanggah kononnya UMNO perjuangkan maruah dan keselamatan negara. Di mana semangat masa menyanggah kenyataan Tian Chua apabila terus lembek bila Tian Chua minta "maaf"?

Tetapi apabila UMNO mengambil tindakan undang-undang ke atas Tian Chua, rakyat melihat ini satu kesungguhan dan membuktikan UMNO tidak mempolitikkan serangan pengganas itu. Bagaimanapun apabila UMNO menarik balik saman tanpa alasan yang kukuh, rakyat melihat tindakan itu sebagai sengaja mengguris perasaan keluarga perajurit yang sanggup berkorban untuk negara. Sepatutnya apabila UMNO memulakan, biarlah hingga ke 'titisan darah terakhir' walaupun terpaksa menerima kekalahan. Alang-alang menyeluk tempayan budu, biarlah apa akan berlaku sekalipun.

Kalau UMNO kalah sekalipun dalam saman ini, UMNO tetap menang di mata rakyat. Tetapi bila belum pun masuk berlawan telah 'diselesaikan' di tepi gelanggang, apa ceritanya. Lekeh sangatlah.

Adakah harga nyawa perajurit, maruah negara dan keselamatan rakyat boleh ditukar dengan permohonan maaf (tambahan pula bukan secara rasmi di depan umum) oleh Tian Chua? Kalau rasa terlalu pemaaf sangat, eloklah berfikir banyak kali sebelum membuat tindakan saman. Bahkan lebih elok awal-awal lagi memaafkan Tian Chua, tidaklah rakyat melihat ada suatu yang tidak kena.

Apabila kes ini diselesaikan dengan begitu mudah, ia kelihatan seolah-olah pengorbanan perajurit dan keluarga yang menanggung sengsara tidak ada nilainya.

Apakah dalam keadaan kesengsaraan rakyat yang demikian teruk, UMNO tidak dapat menyelami apabila saman yang dimulakan diselesai di luar mahkamah?

Atau adakah selepas pilihan raya umum telah berlalu maka saman terhadap Tian Chua sudah tidak bernilai tinggi di pasaran politik untuk meraih sokongan rakyat? Saya sangat percaya UMNO tidak berfikir sedemikian, cuma segelintir pihak kononnya mewakili UMNO mungkin berfikir begitu.

Monday, January 13, 2014

Hassan Malek, janganlah letak jawatan

KUALA LUMPUR 13 Jan. - Isu peletakan jawatan yang timbul di internet sejak beberapa hari lalu tidak sekali-kali mematahkan semangat Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Korperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek.

Sebaliknya beliau berkata, khabar angin yang tidak benar yang disebarkan beberapa blog itu telah memberikan semangat kepada beliau untuk terus berkhidmat kepada rakyat dengan lebih gigih.

"Saya ingat soal itu tidak timbullah. Bagi saya ini adalah memberi semangat lagi tinggi untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Selagi amanah diberikan kita akan laksanakan dengan baik, bertanggungjawab, jujur dan ikhlas. InsyaAllah," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melakukan sesi walk about di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kuala Lumpur di Pudu Sentral di sini hari ini.

Hasan berkata, beliau serta para pegawai kementeriannya serta rakan-rakan menteri Kabinet lain akan sentiasa mencari jalan untuk mensejahterakan rakyat.

"Ada ruang dan cadangan yang baik kemukakan kepada kita supaya kita boleh timbang dan laksanakan. Saya di sini untuk melakukan itu," tambah beliau.

Beberapa blog sejak beberapa hari lalu membuat spekulasi kononnya Hasan akan mengumumkan perletakan jawatannya minggu ini ekoran tekanan rakyat berikutan kenaikan harga barang. -UTUSAN ONLINE

Komen saya:

Selepas membaca kenyataan Hassan Malek, saya adalah orang yang akan menentang sekeras kerasnya kalau dia berhasrat meletakkan jawatan. Saya ada beberapa sebab untuk menghalang dia berbuat demikian antaranya dia berjanji akan berkerja dengan jujur dan ikhlas untuk rakyat.

Apa yang saya faham daripada kenyataan itu adalah Hassan Malek sanggup berkorban demi kesejahteraan rakyat. Ini bermakna kalau dia mahu berada lama lagi dalam kabinet, itu kerana tuntutan untuk berkerja demi kesejahteraan rakyat. Ini juga menafikan tanggapan bahawa dia berkempen habis habisan semasa pemilihan agung UMNO untuk menjadi ahli Majlis Tertinggi.

Pemimpin bagaimana lagi kita mahu cari kalau bukan begini? Apabila ditanya mengenai harga ayam yang melambung suatu ketika dulu, Hassan memberikan jawapan menarik; kalau ayam mahal jangan makan ayam.

Tetapi walau apapun saya harap Hassan jangan menggunakan jawapan yang sama apabila rakyat kata kain kafan mahal. Hassan jangan pula jawab kalau kain kafan mahal janganlah mati.

Saturday, January 11, 2014

Ariel Sharon sudah mati

Former Israeli PM Ariel Sharon dies

Sharon has been in a coma since suffering a severe stroke Jan. 4, 2006
In his final years, Sharon forged a close working relationship with President Bush
In 2005, he forced Jewish settlers to leave Gaza, ending 38 years of military administration of the territory.

Former Israeli prime minister Ariel Sharon, one of his nation's most controversial and iconic leaders for a half-century — on and off the battlefield — died Saturday at the age of 85, of complications from a stroke eight years ago.

Sharon's son, Gilad Sharon, said Saturday, "He has gone. He went when he decided to go," the Associated Press reported.

The death of Sharon, known by his nickname "Arik" to generations of Israelis, ends a tumultuous career that spanned the heights and depths of public life and Israeli history.

Sharon was a military leader who led Israeli troops against Arab armies in every war from independence in 1948 until his stroke 58 years later. He was defense minister in 1982, when Israel attacked Lebanon in an attempt to oust the Palestinian Liberation Organization and reduce Syria's stranglehold over Lebanon. Sharon was forced to resign after Lebanese Christian militias sent into the Sabra and Shatilla refugee camps to weed out the PLO murdered hundreds of Palestinian civilians.

A longtime passionate advocate of Israeli settlement of land he helped conquer from Jordan and Egypt, which Palestinians seek for a state,he forced Jewish settlers to leave Gaza in 2005, ending 38 years of military governance.

"Sharon combined brilliance and colossal failure" during his long and controversial career, said Edward Walker, U.S. ambassador to Israel from 1998 to 2000 and former president of the Middle East Institute, a Washington think tank.

To Palestinians Sharon was not a hero, but a brutal operator who sought for years to destroy Palestinian Liberation Organization founder Yasser Arafat and eventually succeeded, said Hanan Ashrawi, a member of the PLO's executive committee. Arafat died in 2004. The cause of death is disputed. His wife claims he was poisoned with radioactive polonium by Israel.

(Petikan dari The Washington Post)

Komen saya: Ariel Sharon adalah jeneral tentera Israel yang mengarahkan pembunuhan beramai ramai pelarian Palestin yang terdiri daripada wanita dan kanak kanak di kem pelarian Sabra dan Satila tahun 1982. Manusia peminum darah ini sepatutnya telah lama mati kerana kejahatannya. Tetapi dia tidak mati, dia koma selama lapan tahun akibat strok.

Tuhan boleh sahaja mematikan Ariel Sharon ketika membunuh kanak kanak dan wanita di Sabra dan Satila lebih 30 tahun lalu. Atau dia boleh dimatikan lapan tahun lalu. Batangkali Tuhan mahu menunjukkan kekuasaannya dengan menghidupkan Ariel Sharon dalam sengsara selama lapan tahun.

Demikianlah sehebat hebat manusia dan mempunyai kuasa akhirnya dia tewas juga kepada kematian yang diatur oleh Tuhan. Kita perlu mengambil iktibar dengan apa yang berlaku kepada Ariel Sharon.

Tuesday, January 7, 2014

Wartawan jadi kambing hitam

Pada Ahad lalu Mingguan Malaysia dan Berita Harian Ahad menyiarkan berita pertemuan Presiden Perbadanan Putrajaya, Aseh Che Mat dengan pemilik rangkaian Hard Rock Cafe Malaysia, Syed Yusof Syed Nasir di Putrajaya.

Antara isi kandungan berita kedua dua akhbar itu adalah kenyataan Aseh bahawa Syed Yusof bersetuju membuka kafe hiburan itu di Putrajaya atau lebih tepat di Menara Ikhlas, Persint 3. Aseh juga memberitahu wartawan bahawa kafe itu akan mula beroperasi dalam masa tiga atau empat bulan lagi.

Kedua dua akhbar ini menyiarkan laporan yang sama mengenai Hard Rock Cafe di Putrajaya. Tetapi pada masa itu kedua dua wartawan akhbar berkenaan tidak pula melaporkan Aseh dengan tegas menolak kewujudan pusat hiburan itu di Putrajaya.

Tetapi selepas mendapat bantahan daripada pelbagai pihak, kessokannya kenyataan Aseh sangat berbeza dengan laporan oleh kedua dua dua akhbar itu pada hari Ahad. Malah dengan tegas mengatakan beliau tidak pernah meluluskan permohonan dan tidak ada permohonan daripada Syed Yusof. Hah, nampak sucinya.

Daripada kenyataan Aseh pada hari Isnin kita boleh membuat kesimpulan bahawa wartawan kedua dua akhbar itu salah lapor kerana ia bertentangan sama sekali dengan laporan pada Ahad. Tetapi kalau satu akhbar tersalah lapor kita boleh terima, bagaimana kalau kedua dua akhbar "salah lapor" tentang satu perkara?

Apabila dua akhbar melaporkan subjek dan kenyataan yang sama tentulah sukar untuk kita membuat andaian bahawa wartawan tersalah lapor. Takkan pula kedua dua wartawan membuat salah lapor yang sama antara satu dengan lain. Wartawan tentulah tidak pandai pandai untuk menulis tiga hingga empat bulan cafe itu akan beroperasi kalau Aseh tidak memberitahu perkara itu.

Kalau membaca kenyataan Aseh pada Isnin, dia tidak pernah memberikan kelulusan tetapi pada akhbar hari Ahad dia spesifik tiga atau empat bulan sebagai jangkaan siapnya kafe itu. Kalau bukan Aseh yang bercakap kepada wartawan pada hari Sabtu untuk keluaran akhbar hari Ahad, siapakah yang memberikan kenyataan itu?

Melihat kepada ketegasan Aseh "menolak" kehadiran Hard Rock Cafe di Putrajaya, pembaca tentu menjadi keliru dengan kenyataan Aseh yang menjangka tiga atau empat bulan lagi pusat hiburan itu akan beroperasi.

Nampaknya begitu mudah untuk wartawan dikambinghitamkanmengkambinghitamkan. Begitu mudah juga pihak pihak tertentu mencuci tangan apabila terlajak bercakap melontarkan apa sebenarnya yang bermain di fikiran. Lalu Aseh menganggap pihak yang membuat bantahan sebagai "salah faham" kerana dia tidak pernah meluluskan.

Maknanya wartawanlah yang salah memberikan laporan hingga orang yang menentang Hard Rock Cafe salah faham. Sebenarnya saya tidak terlalu terkejut kalau pusat hiburan diwujudkan di Putrajaya. Sebabnya beberapa tahun lalu seorang menteri pernah mengesyorkan supaya diadakan satu kawasan "red light" yang menempatkan pusat hiburan barangkali termasuk pusat pelacuran untuk menarik pelancong.

Maka apabila melihat Putrajaya begitu sunyi pada malam hari maka ada pihak yang terfikir untuk memeriahkan dengan membawa hiburan malam kepada warga Putrajaya dan kawasan sekitarnya seperti Dengkil, Cyberjaya, Bangi dan sebagainya. Kita jangan terlalu selesa apabila Aseh memberi jaminan Putrajaya akan bersih kerana kita tidak tahu selepas ini siapa pula yang menjadi kepala Putrajaya dan orang politik yang dipertanggungjawab ke atas kota firdaus ini.

Thursday, January 2, 2014

Bukan kerana harga naik


Perhimpunan haram di Dataran Merdeka menjelang tahun baharu Selasa lalu tidak ada kena mengena dengan kenaikan kos sara hidup berikutan kenaikan harga barang, tol, bahan api dan tarif elektrik. Perhimpunan oleh puak-puak pembangkang yang berselindung di sebalik NGO pro pembangkang diadakan sebagai tempat untuk melempiaskan kejahatan sama seperti perhimpunan haram sebelum ini.

Walaupun saya tidak setuju tahun baharu disambut dengan hiburan yang bertaraf sampah tetapi tindakan peserta perhimpunan yang menceroboh pentas memperlihatkan mereka ini bukan sahaja jahat tetapi bodoh. Mereka bodoh sombong tentang adab dan etika. Maka kita perlu bertanya kepada pembangkang adakah budaya monyet begini yang hendak disebarluaskan sekiranya mereka menjadi kerajaan di negara ini.

Tetapi banyak yang kecewa dengan polis yang "terlalu mesra" hingga berlaku tidak adil kepada orang awam yang hendak meraikan tahun baharu di Dataran Merdeka. Adalah memalukan apabila pentas utama ditawan oleh peserta demonstrasi. Kalau polis hendak bertolak ansur pastikan hak orang awam yang patuh kepada undang undang tidak diambil untuk menjaga hati orang yang membuat salah.

Pembangkang di negara ini sudah lama hilang maruah apabila perjuangan untuk mendapatkan kuasa politik disusupi oleh elemen jahat. Pembangkang yakni PKR dan DAP berjaya memperjuangkan doktrin liberalisasi atau keterbukaan tanpa had kepada Pas hingga parti yang kaya dengan imej Islam itu turut menjadi lebih liberal berbanding PKR atau DAP. Pas penting kepada pembangkang kerana mereka merupakan peluru untuk meruntuhkan masyarakat Islam yang sewajarnya tidak dibatasi fahaman politik.

Perhimpunan haram ini juga turut disertai oleh beberapa pemimpin kanan Pas yang berpotensi menarik penyokong-penyokong Pas yang liberal untuk turut menari mengikut rentak yang bertentangan dengan imej yang dibawa. Kenyataan seorang aktivis pembangkang, Khalid Ismath bahawa cara Pas sebelum ini yang memberikan ceramah agama di masjid sebagai membunuh pemikiran generasi muda parti itu sebagai "keberanian" selepas banyak anak muda Pas berubah dari Islamik kepada liberal dan sekular.

Pas sudah tentu tidak berani menyerang balas kenyataan biadab Khalid Ismath kerana bimbang populariti Pas dalam kalangan generasi muda akan berkurangan. Pas selepas ini akan mengikut aliran pemikiran sekular yang dirintis oleh aktivis seperti Khalid Ismath walaupun bertentangan dengan Islam. Khalid akan menjadi ikon kepada generasi muda Pas kerana Pas telah lama membiarkan diri diperkudakan oleh PKR dan DAP.

Kalau Pas berani hari ini akan ada kecaman daripada Pas terhadap Khalid Ismath (budak setengah masak) yang berlagak untuk mengajar Pas berpolitik. Tetapi Pas tidak akan berani berkasar dengan Khalid Ismath seperti Pas takut kepada Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang. Sepatutnya pemuda pemuda Pas membelasah Khalid Ismath hingga tidak dengar kapalterbang lalu tetapi malang sekali Pas tidak ada keberanian itu. Kawan saya kata, sejak bila Pas berani? Penyokong peringkat akar umbi berjuang habis habisan supaya pemimpin Pas boleh jadi Perdana Menteri, tiba tiba Haji Hadi merajuk dengan Anwar Ibrahim dan nak balik kampung jadi nelayan.