Thursday, May 15, 2014

Mudahnya memujuk rajuk Ahmad Said

Menteri Besar Terengganu yang disingkirkan, Ahmad Said dan kuncu kuncunya yang melompat keluar dari UMNO telah melompat kembali. Tidak sampai 48 jam rajuk mereka,  akhirnya semua kembali seperti biasa selepas dipujuk oleh Perdana Menteri, Najib Razak.

Nampaknya untuk memujuk orang politik yang merajuk bukanlah susah. Kalau kena gayanya mereka boleh dipujuk dengan cepat dan Ahmad Said bersama kuncu kuncunya menjadi ADUN bebas paling singkat dalam sejarah politik negara ini.

Walaupun banyak yang menganggap mereka telah diberi habuang (habuan) dan amarang (amaran) oleh Najib tetapi kita kena sentiasa bersangka baik bahawa "rundingan" antara Najib dengan ADUN yang melompat ini tidak melibatkan habuang. Tambahan pula seorang ADUN yang melompat yang saya lupa namanya berkata dia kembali kepada UMNO kerana mahu berjuang untuk "agama,bangsa dan negara". Takkan mereka nak terima habuang kot.

Anggaplah  sandiwara yang menggegarkan UMNO ini hanya rajuk orang politik yang menagih pujukan. Pasal habuang, itu di luar pengetahuan kita semua tambahan pula tidak ada pihak yang mengaku memberi dan menerima. Memang ada pihak yang mengatakan, masuk  tandas pun kena bayar, inikan pula masuk UMNO dan menyelamatkan sebuah negeri dari berpindah ke tangan Pas.

Senang cakap anggaplah tindakan mereka semasa keluar UMNO kerana "agama, bangsa dan negara" dan mereka masuk UMNO semula pun atas alasan yang sama. Walaupun dalam masa tidak sampai 48 jam, "agama, bangsa dan negara" boleh berada di luar dan di dalam UMNO.

Moral ceritanya UMNO memerlukan mereka yang lompat keluar, kalau tidak sudah tentu mereka dilarang masuk UMNO sampai bila bila. Dan mereka tidak berapa hendak dengan UMNO sebab itu mereka keluar UMNO sehingga ada pihak yang merendahkan suara dan memujuk.

Ahmad Said boleh berbangga kerana dia mempunyai nilai yang tinggi kepada UMNO, mungkin kalau Setiausaha Agung UMNO Ku Nan yang lompat parti dan keluar UMNO, tidak ada yang kelam kabut pergi memujuk. Ini kerana Ku Nan memainkan peranan dalam mencaturkan Ahmad Said hingga ada pihak yang mengusulkan supata Ku Nan meletak jawatan.

1 comment:

 1. Batu api ni
  Lebih busuk dr keling pariah
  Sapa dia ni ?

  Oooo ku seman.. patut la
  Biawak ni mana ada nilai
  Biawak pawah katakan

  ReplyDelete