Saturday, February 8, 2014

Akhirnya Waythamoorthy letak jawatan

Pengerusi pertubuhan haram Hindraf, Waythamoorthy akhirnya meletakkan jawatan sebagai Senator dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Melantik aktivis pertubuhan haram sebagai Senator kemudian Timbalan Menteri adalah kesilapan Perdana Menteri, Najib Razak.

Pelantikan aktivis Hindu ini telah menyinggung perasaan orang Melayu kerana Hindraf pernah mencabar undang undang negara dan membuat kacau di Kuala Lumpur beberapa tahun lalu. Tambahan pula statusnya sebagai sebuah pertubuhan haram.

Najib membuat perhitungan silap untuk menarik pengundi India menyokong BN dengan menawarkan jawatan kepada Waythamoorthy. Bagaimanapun undi India tidak bertambah malah lebih banyak menyokong pembangkang.

Dengan berambusnya aktivis pertubuhan haram ini dari kerajaan, setidak tidaknya tidak ada lagi duri dalam daging dalam kerajaan. Semasa menjadi Timbalan Menteri, suara dan perjuangannya masih sama dengan Hindraf. Kerana itu untuk apa masih menyimpan wakil pertubuhan haram itu dalam kerajaan.

Kita bukan anti India atau Hindu tetapi menentang keganasan yang dicetuskan oleh Hindraf yang bergerak sebagai sebuah pertubuhan agama Hindu. Tindakan kerajaan tidak mengambil sebarang tindakan ke atas pertubuhan haram ini memperlihatkan kelemahan menguatkuasakan undang undang.

No comments:

Post a Comment