Tuesday, December 31, 2013

Siapa kata kerajaan membazir?

Perdana Menteri Najib Tun Razak menggariskan sebelas penjimatan selepas sana sini rakyat bercakap tentang mala petaka dan bencana hidup yang menimpa mereka selepas harga barang, minyak, tol dan rumah naik mencanak. Ini adalah satu mala petaka yang hanya akan menimpa golongan berpendapatan rendah atau miskin bandar.

Ini adalah yang diumumkan oleh Najib:

* Elaun keraian menteri-menteri dan timbalan-timbalan menteri akan dikurangkan sebanyak 10 peratus. Elaun keraian bagi pegawai kanan kerajaan Gred Jawatan Utama Sektor Awam C (JUSA C) ke atas akan dikurangkan sebanyak 5 hingga 10 peratus.

* Pengurangan sebanyak 5 peratus kos utiliti elektrik di kesemua kementerian/jabatan/agensi/premis kerajaan.

* Kemudahan bayaran tol bagi pegawai kanan kerajaan (Gred JUSA C ke atas) dikurangkan sebanyak RM50 hingga RM100 atau 30 peratus.

* Permohonan baru bagi pengubahsuaian ruang pejabat kementerian/jabatan/premis kerajaan dibekukan.

* Mengetatkan pelantikan juru perunding atau consultant untuk projek- projek fizikal kerajaan termasuk dalam menjalankan feasibility study, di mana cadangan pelantikan hendaklah dikemukakan terlebih dahulu kepada Jawatankuasa Perancang Pembangunan Negara yang dipengerusikan Ketua Setiausaha Negara untuk kelulusan.

* Mengurangkan penggunaan syarikat pengurusan acara atau event management serta pemberian saguhati (door gifts) atau cenderamata untuk penganjuran persidangan atau majlis-majlis kerajaan yang membabitkan anggota pentadbiran dan penjawat awam.

* Pindaan terhadap kelayakan tiket penerbangan domestik dan antarabangsa bagi penjawat awam. Sebagai contoh, kelayakan penerbangan sektor domestik bagi penjawat awam Gred JUSA C ke bawah ialah Kelas Ekonomi.

* Mengurangkan penyediaan makanan dan minuman semasa penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebarang acara rasmi kerajaan.

* Mengurangkan penggunaan kain pemidang (bunting dan banner) bagi penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebarang acara rasmi kerajaan.

* Mengoptimumkan penggunaan ruang pejabat sedia ada untuk mengurangkan sewaan premis pejabat.

* Mengaplikasikan pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) dengan mengoptimumkan penggunaan Pusat Latihan 1Malaysia atau 1Malaysia Training Center (1MTC) dan juga kemudahan-kemudahan di institusi-institusi latihan milik kerajaan bagi penganjuran kursus, seminar dan bengkel.

Sebenarnya penjimatan ini memang bagus tetapi tidak lebih sebagai kosmetik untuk kelihatan kerajaan prihatin terhadap penderitaan rakyat. Sebenarnya penjimatan yang berkesan bukanlah di peringkat ikan bilis (kumpulan JUSA C) tetapi juga menteri-menteri. Cuba tanya berapa banyak yang menteri-menteri gunakan semasa kempen pemilihan jawatan baru-baru ini? Memanglah nampak macam kempen untuk kementerian tetapi yang menonjol adalah menterinya.


2 comments:

  1. berapa sen sangat bro..lagi pun tak ke langkah penjimatan ni kerana berlakunya pembaziran..hehehe

    ReplyDelete