Tuesday, December 31, 2013

Inilah realitinya

Mulai esok penderitaan rakyat akibat kenaikan kos sara hibup akan bermula. Mulai esok tol di Lembah Kelang secara puratanya naik seratus peratus. Saya ulangi seratus peratus. Tambang pengangkutan awam juga akan naik. Tarif eletrik juga akan menyusul.

Penderitaan ini barangkali tidak dirasakan oleh para menteri dan warga kabinet yang membuat keputusan mewajarkan kenaikan tol, tarif eletrik dan harga barang. Sebabnya mereka berada dalam kedudukan berbeza terutama dengan golongan miskin bandar.

Kerajaan telah mengumumkan pelan penjimatan tetapi kelihatan tidak akan memberikan kesan yang besar terutama kepada kerajaan yang sebelum ini berlaku banyak pembaziran. Laporan Ketua Audit Negara baru baru ini membuktikan berlakunya ketirisan yang sangat serius di beberapa kementerian dan agensi kerajaan.

Rakyat juga disaran berjimat tetapi nak berjimat apa lagi kerana sebelum ini pun rakyat yang miskin bandar tidak bermewah mewah. Mereka terpaksa menggunakan kereta kerana perkhidmatan awam sangat lemah. Apabila menggunakan kereta mereka kena bayar tol yang naik seratus peratus.

Sepatutnya kerajaan yang dilihat bermewah mewah sudah lama berjimat, tidak menganjurkan program politik dengan menggunakan duit rakyat yang dikutip daripada bermacam macam cukai. Semua kementerian mempunyai dewan seminar yang boleh digunakan untuk banyak acara tetapi tetap dibuat di hotel hotel lima bintang.

Saya setuju dengan saranan Dr Asri Zainal Abidin bahawa pelan penjimatan ini juga mesti meliputi pihak istana. Tetapi bila saya kata setuju dengan Dr Asri mulalah puak puak tertentu melabelkan saya pembangkang. Isu penjimatan ini Dr Asri sudah tulis lama dulu dalam kolum dia di Mingguan Malaysia semasa beliau masih Mufti Perlis.

Satu frasa yang saya ingat sampai hari ini ialah kisah orang kampung yang makan nasi bungkus kongsi dua orang dan pada masa yang sama kerajaan menyarankan supaya berjimat. Orang kampung itu tidak tahu makna berjimat kerana mereka bukan berjimat tetapi hanya itu yang mampu dilakukan.

Pada masa yang sama pemimpin pemimpin di kota dihidangkan makanan mewah yang nilai satu meja boleh untuk penoreh getah menggunakan untuk hidup sebulan. Sekarang musim persekolahan bermula, ibu bapa dicengkam resah kerana keperluan anak anak untuk ke sekolah bukannya murah.

Dalam pada itu pula ada yang menyarankan supaya ibu bapa tidak membeli peralatan yang mahal untuk anak mereka ke sekolah. Hei, kalau nak beri nasihat fikirlah nasihat itu ditujukan untuk golongan mana? Tidak ada istilah barang mewah tetapi memang harganya meningkat dari tahun ke tahun.

Saya percaya walaupun sesetengah pemimpin kita semasa kempen pilihan raya turun ke pasar pasar ikan yang busuk dan hanyir sebagai tanda berjiwa rakyat tidak dapat menghayati penderitaan yang dilalui oleh rakyat. Mereka hanya berbuat demikian hanya atas desakan politik.

Ada pemimpin yang turut menorah getah tetapi mereka tidak merasakan kegetiran hidup menjadi penoreh kerana itu hanya pendekatan kosmetik supaya kelihatan memahami rakyat. Hari ini tinggallah penoreh getah, penjual ikan di pasar dengan realiti hidup sejak turun temurun. Lima tahun lagi mungkin ada pemimpin yang akan datang dan bersalaman.

Bukti kerajaan tidak mengendahkan pembaziran boleh disaksikan malam ini di Dataran Merdeka dan Putrajaya. Dalam keadaan rakyat menderita dengan bala kenaikan harga barang, satu pesta yang menelankan belanja besar tetap diadakan walaupun tidak menyumbang kebaikan kepada generasi muda.

Cuba kita fikirkan berapa kos sambutan tahun baharu di Dataran Merdeka malam ini? Kos sewa peralatan pentas, pentas, khemah yang mewah, bunga api dan bayaran untuk artis menyanyi lagu lagu yang melarutkan generasi muda dalam keseronokan sekalipun realitinya memeritkan. Kenapa tidak dimulakan pelan penjimatan dengan membatalkan sambutan tahun baharu malam ini?

2 comments:

  1. Terima kasih kerana bersuara bagi pihak majoriti rakyat yang bakal memikul bebanan di Malaysia....

    ReplyDelete