Friday, December 13, 2013

Apa ni Saifuddin bin Abdullah?

Bekas timbalan menteri, Saifuddin Abdullah dalam twitternya menulis bahawa dia juga mengagumi Khomeini tetapi adakah dia syiah? Tulisan itu sebagai reaksi terhadap kenyataan KDN mengenai timbalan Presiden Pas, Mat bin Sabu dikaitkan dengan syiah antaranya mengagumi pemimpin revolusi, Ayatullah Khoemini di Iran.

Sepatutnya Saifuddin membaca Utusan. Malaysia hari ini sebelum memberikan reaksi yang dangkal dan tak senonoh. Dalam Utusan Malaysia hari ini "kagum Khoemini" hanya salah satu maklumat yang mengaitkan Mat Bin Sabu dengan syiah. Ada sembilan lagi yang Saifuddin tak sentuh termasuklah cara Mat bin Sabu sembahyang cara syiah dan ada batu leper diletak di tempat sujud.

Kepada Saifuddin, selepas jatuh terbenam berbagai bagai cara orang lakukan untuk menampakkan diri di permukaan. Dengan kenyatan begini nama Saifuddin kembali diingati. Tetapi kalau baca komen Saifuddin dan baca pula pendedahan KDN dalam Utusan Malaysia, Saifuddin hanya ambil satu sahaja yang disebutkan oleh KDN.

Kenyataan Saifuddin diberi liputan meluas oleh Malaysiakini yang kita tahu hanya mencari kenyataan yang menyalahkan kerajaan yakni KDN. Malaysiakini telah memalukan Saifuddin kerana mendedahkan reaksi yang setengah masak dan tidak menggambarkan reaksi itu hasil pendedahan KDN seperti disiarkan dalam Utusan Malaysia.

Malaysiakini akan mencari orang UMNO untuk menembak kerajaan dan Saifuddin salah seorang kerana ghairah memberikan reaksi padahal tidak mendapat maklumat yang lengkap. Untuk pengetahuan Saifuddin, maksud KDN bukanlah hanya kerap pergi ke Iran dan kagum dengan Khoemini sahaja dikelaskan sebagai syiah.

Tahniah kepada Saifuddin kerana menghulur leher dijadikan mangsa Malaysiakini yang lebih bijak menggunakan peluang daripada orang terbenam dan tenggelam macam Saifuddin.

No comments:

Post a Comment