Thursday, December 5, 2013

Agenda menyingkirkan pengaruh Mahathir dalam UMNO

Calon Naib presiden UMNO yang kalah tipis kepada Hishamuddin Hussein, Mukriz Mahathir tidak disenaraikan antara sembilan ahli Majlis Tertinggi UMNO yang dilantik oleh Presiden UMNO Najib Razak. Mukriz tewas sembilan undi kepada Hishamuddin selepas semua bahagian UMNO di Pahang mendapat "wahyu" supaya jangan memberi undi kepada Mukriz. Buktinya satu bahagian pun tidak memilih Mukriz.

Najib bagaimanapun menafikan dia memainkan peranan dalam pemilihan Naib Presiden untuk menyelamatkan Hishamuddin dari terkeluar dari barisan tiga naib presiden. Tetapi yang peliknya Mukriz yang kalah tipis tidak ada dalam sembilan ahli MT yang dilantik baru baru ini termasuk Ustaz Kazim Elias.

Nampaknya agenda untuk menghapuskan pengaruh Mahathir dalam UMNO bukan lagi cakap cakap kedai kopi sebaliknya ternyata wujud walaupun ada pihak tidak berani secara terang terang menolak Mahathir. Najib barangkali belajar daripada apa yang berlaku kepada Abdullah Badawi yang menolak Mahathir secara terang terang.

Mahathir dan juga Mukriz tentu boleh membaca percaturan yang dimainkan oleh Najib walaupun Najib kelihatan "sangat" menghormati dan menyanjung Mahathir. Baru baru ini Mahathir mengumum akan meletak jawatan sebagai Penasihat Petronas dan Najib "memujuk" supaya Mahathir terus berada di Petronas.

Najib kenal siapa Mahathir yang akan mengotakan apa yang dikata, maka dia berani "memujuk" supaya kelihatan Mahathir diperlukan di Petronas. Kalau kita tidak membaca yang tersirat sudah tentu menganggap tidak ada apa apa yang berlaku antara Najib dan Mahathir.

Kini Mukriz yang dianggap saki baki Mahathir dalam UMNO telah dipancung hidup hidup. Ini mengiyakan kenyataan Mahathir sebelum pemilihan Naib Presiden UMNO bahawa daripada pengalamannya menjadi Perdana Menteri, orang yang disukai beliau akan menang dalam pemilihan.

Apabila satu bahagian pun di Pahang tidak memilih Mukriz sebagai Naib Presiden dan ada tokoh veteran UMNO dilarang memberikan sokongan terbuka kepada Mukriz, kini Mukriz pula tidak dilantik sebagai ahli MT sudah jelas agenda menyingkir pengaruh Mahathir dilakukan secara terancang.

Pada perhimpunan agung UMNO yang sedang berlangsung di PWTC sekarang, beberapa perwakilan dari Langkawi membangkitkan kenapa Mukriz tidak dilantik sebagai MT selepas berjaya mengambil semula Kedah daripada Pas. Sekarang ini Mukriz kena bijak menari mengikut gendang yang dipalu oleh puak puak yang mahu menyingkirkan pengaruh Mahathir dalam UMNO.

1 comment:

  1. Sekarang ini Mukriz kena bijak menari mengikut gendang yang dipalu oleh puak puak yang mahu menyingkirkan pengaruh Mahathir dalam UMNO.

    -- Kalau dia mengikut gendang dipalu maknanya dia tersingkir la.. Patutnya dia tidak mengikut gendang.

    Hahaha

    ReplyDelete