Tuesday, July 9, 2013

Morsi jadi mangsa Amerika

Presiden Mesir yang dipilih menerusi pilihan raya pertama selepas lebih 30 tahun di bawah diktator Hosni Mubarak telah dinafikan oleh pihak tentera. Morsi dipilih menerusi sistem pilihan raya yang boleh dianggap demokratik selepas berlaku kebangkitan warga Mesir yang melancarkan Arab Spring. Kalau dilihat secara teliti, parti Ikhwan Muslimin yang didukung Morsi adalah parti yang diharamkan semasa pemerintahan diktator Mubarak.

Sebenarnya isu Mesir mesti dilihat di luar kepompong politik Malaysia yang sempit. Memang Morsi memenangi pilihan raya menerusi kesan kebangkitan rakyat. Tetapi ini tidak boleh disamakan dengan  gerakan membengkitkan kemarahan warga menerusi perhimpunan haram. Morsi mesti dilihat dalam konteks politik dunia dengan campur tangan AS yang kompleks.

Ada penganalisis di negara ini melihat Morsi sebagai Anwar Ibrahim dalam konteks Malaysia. Bagi saya analisis begini menyempitkan pemikiran warga untuk melihat kemelut politit dnia dari kaca mara yang luas. Walaupun ada parti politik pembangkang mewirakan Morsi semasa kemenangannya, ini bukanlah boleh dianggap perjuangan Ikhwan Muslimin dan Morsi sama dengan pembangkang. Maka menyamakan dan mempelekehkan perjuangan Morsi adalah suatu pandangan singlat.

Kepada siapa yang mengikuti kemelut politik Mesir, mereka akan tahu bahawa Amerika yang selama ini melindungi Mubarak, mahu menukarkan pemimpin Mesir tetapi mesti yang menyokong Amerika. Maka Amerika membiayai kebangkitan rakyat untuk menjatuhkan Mubarak. Tetapi Amerika kecewa apabila Mubarak jatuh kerana yang dipilih oleh rakyat adalah pemimpim Islamis yang menentang Amerika. Kemenangan Morsi sangat tidak disenangi oleh Presiden Amerika, Barack Obama.

Dalam sejarah politik Mesir beberapa presiden Mesir hingga kepada Mubarak adalah pemimpin tentera.  Tentera Mesir mendapat dana  yang besar daripada Amerika untuk membangunkan Mesir kerana pemimpin tentera adalah Presiden Mesir. Tetapi dana yang diberikan oleh Amerika itu lebih separuh daripadanya digunakan untuk mempertingkatkan kekuatan tentera.

Morsi dijatuhkan bukan kerana kegagalan membaikpulih ekonomi Mesir yang merudum semasa Mubarak. Morsi dijatuhkan kerana dia bukan pemimpin tentera seperti tradisi Presiden Mesir sebelum ini. Apabila Morsi bukan pemimpin tentera, Amerika tidak boleh menggunakan Morsi untuk tujuan penguasaan politik di Asia Barat. Apa lagi Morsi memusuhi Israel dan membantu Palestin. ini bertentangan dengan Mubarak yang memusuhi Palestin dan berkerjasama dengan Israel. Mubarak memusuhi Palestin kerana dia telah dikawal oleh Amerika.

Adalah suatu yang tidak adil untuk melihat peningkatan ekonomi dalam masa setahun Morsi memerintah untuk memulihkan kerosakan ekonomi lebih 30 tahun yang dilakukan oleh Mubarak. Kerana itu menghukum Morsi kerana gagal memulihkan ekonomi adalah sama dengan alasan Amerika untuk mewajarkan Morsi dijatuhkan.

Sebenarnya tidak menghairankan apabila pemimpjn tentera merampas kuasa daripada Morsi walaupun pemimpin tentera itu cuba berselindung kononnya yang dilakukan itu adalah kehendak rakyat. Kini Mesir kembali seperti era Mubarak apabila pemimpin tentera yang merampas kuasa adalah proksi Amerika. Apa yang berlaku di Mesir adalah kejayaan Amerika menerusi tangan tangan ghaib mencorakkan politik Mesir.

Kalau ada dalam kalangan kita hanya melihat Morsi sebagai Anwar lalu kita bergembira kerana Morsi jatuh, sebagai menempelak Anwar, itu adalah pemikiran yang terjajah oleh Amerika. Tidak semua perkara yang berlaku di dunia mesti dilihat dalam konteks politik tempatan yang sempit. Morsi  seorang yang berfahaman sederhana dan mendokong Islam yang diruntuhkan oleh Mubarak. Pemimpin begini tidak disukai oleh Amerika. Adakah kita juga sependapat dengan Amerika yang menganggap rampasan kuasa itu menunjukkan kegagalan Morsi?


No comments:

Post a Comment