Saturday, June 22, 2013

DBKL double standard

Tadi, ketika saya melewati jalan di depan Masjid Negara hingga jalan susur ke Bukit Aman, kelihatan  kaki lima penuh dengan gerai menjual baju T perhimpunan haram Blackout yang akan diadakan petang ini. Setahu saya perhimpunan ini diadakan secara haram oleh puak Anwar Ibrahim. Persoalannya kenapa DBKL  yang sebelum ini begitu galak merampas gerai  yang didakwa tidak berlesen memejam mata?

Adakah ini bermakna pihak DBKL serta Menteri Wilayah Persekutuan menyokong perhimpunan haram hari ini? Kalau DBKL bertindak menghalang gerai haram itu diadakan sudah tentu tidak ada gerai yang menjual baju T blackout. Atau DBKL termasuk Datuk Bandarnya serta Menterinya sekali memang bacul kerana takut untuk mengambil tindakan kepada puak ini.

DBKL tidak berlaku adil kepada orang miskin yang terpaksa menjaja di gerai yang tidak ada lesen. Mereka akan berdepan dengan tindakan dan gerai mereka yang menjadi tempat untik menyara keluarga dan memberi makan anak yang masih kecil dirampas secara kejam oleh DBKL. Tetapi ketegasan itu tidak ditunjukkan kepada peniaga haram ang bukan berniaga untuk menyara keluarga pada hari ini.

Selepas ini kalau gerai anda yang menjadi tempat untuk mencari sesuap nasi untuk menyara keluarga, tiba tiba didatangi oleh para penguatkuasa DBKL, anda tenang mereka. Anda kena melawan kerana mereka tidak berkerja dengan adil apabila memejam mata dan tidak berani bertindak ke atas peniaga haram hari ini. Semua ini memberikan gambaran bahawa golongan tidak ada kuasa seperti penjaja kecil sering dijadikan mangsa untuk menunjukkan bahawa DBKL menjalankan tugas.

Tetapi sebenarnya mereka tidak berlaku adil dan semua ini dibuktikan pada hari ini apabila gerai gerai haram dibiarkan begitu sahaja. Di mana keadilannya?  Sudah tentu Menteri Wilayah mengarahkan Datuk Bandar dan Datuk Bandar mengarahkan Ketua Pengarah DBKL supaya jangan buat apa apa kepada peniaga haram ini.2 comments: