Sunday, June 23, 2013

Anwar gagal, penyokong sudah bosan

Syukur alhamdulillah kerana orang ramai sudah tidak terpengaruh dengan Anwar Ibrahim untuk buat kacau dalam perhimpunan haram petang tadi. Penganjur menjangka kehadiran setengah juta orang tetapi yang datang tidak sampai 20 ribu orang. Kenapa sambutan begitu mengecewakan? Jawapannya penipuan Anwar bahawa ada penipuan dalam PRU 13 tidak berhasil. Ini  meninjukkan sambutan terhadap arahan Anwar semakin tidak diikuti.

Salah satu sebab utama sambutan sangat jauh daripada sasaran adalah faktor Pas. Kini terdat dua golongan dalam Pas. Satu yang menyokong cara tak bertamadun Mat Sabu dan satu lagi cara bertamadun Harun Taib dan Menteri Besar Kelantan. Golongan yang selari dengan Mat Sabu tidak banyak berbanding mereka yang memilih untuk menerima kekalahan secara bermaruah dalam pilihan raya.

Perhimpunan haram ni boleh dikatakan tidak disertai oleh Pas. Walaupun ada Haji Hadi tetapi merrka yang memilih untuk tidak sertai perhimpunan lebih ramai. Keadaan ini berlaku kerana Pas sudah mulai menolak PKR dan DAP dalam pakatan pembangkang. Sejak sebelum pilihan raya lagi banyak isu yang membuatkan Pas tercabar dengan PKR dan DAP. Memang ada orang Pas yang menyertai perhimpunan haram ini tetapi jumlahnya kecil.

Ini menunjukkan sudah berlaku perubahan yang ketara dalam Pas. Keadaan ini membimbangkan Anwar kerana kekuatan pakatan untuk mempengaruhi orang Melayu adalah dengan adanya Pas. Kalau Pas keluar dari pakatan pembangkang, sebahagian besar penyokong PKR akan menyokong Pas. Sepatutnya Anwar sudah membawa isyarat bahawa pengaruh dia mengajak orang buat perhimpunan haram sudah mengecut.

Anwar memang seorang pelawak yang bertaraf badut pencen. Untuk menyembunyikan kekecewaan, dia mengaitkan kehadiran yang sedikit itu dengan keadaan jerubu melanda Kuala Lumpur. Kalau benarlah kerana jerubu, maknanya semangat mereka yang hendak berhimpun sangat kecil dan tidak tahan ujian. Baru jerubu sudah mengalah, macamana nak berdepan dengan gas pemedih mata dan meriam air?

Maka kita perlu bersimpati dengan Anwar kerana mendapat penyokong yang penakut. Merrka sanggup membiarkan Anwar kecewa di Padang Merbuk hanya kerana jerubu. Kalau hendak tahu, budak sekolah di Kuala Lumpur tetap pergi sekolah. Alahai Anwar. Kalau nak kelentong pun biarkan cerdik sikit. Kenyataannya perhimpunan gagal dan yang menggagalkan adalah Anwar. Penyokong sudah hilang kepercayaan kepada Anwar.

3 comments:

  1. buat pertama kalinya AI tak salahkan umno...dia salahkan jerebu.

    ReplyDelete
  2. Monyet yg dtg hanya dikencing Anwar Ibrahim saje. Kata nk boikot angkat Sumpah di parlimen so kita tunggu dan lihat lpas ni ape Anwar kencing ni buat... yg aku tahu kaki kencing ni ckp xserupa bikin..

    ReplyDelete