Tuesday, January 15, 2013

Boleh dikritik rupanya


 TERKINI;

Pakar ekonomi Bank Islam,  Azrul Azwar Ahmad Tajuddin telah diberi surat gantung tugas hari ini  berikutan pembentangan kertaskerjanya mengenai ekonomi dan politik Malaysia di satu forum di Singapura. Dalam pembentangan itu  Azrul  memberikan analisisnya  mengenai politik Malaysia khususnya dalam PRU 13 di mana Barisan Nasional (BN)  akan menang tipis.  Difahamkan pihak Bank Islam menerima tekanan daripada pihak tertentu yang memaksa tindakan menggantungan tugas pakar ekonomi berkenaan.

 ************************

KUALA LUMPUR 12 Jan. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, media memainkan peranan penting sebagai platform untuk menyampaikan aspirasi dan kritikan rakyat kepada kerajaan. Media juga, kata Perdana Menteri, diharap dapat terus menjadi medium mengetengahkan isi hati rakyat kepada kerajaan dan UMNO.
.
''Kita tidak tolak pihak yang kritik kita asalkan ia bertujuan untuk mencari kebaikan dan berdasarkan fakta yang benar," katanya ketika berucap dalam majlis Makan Malam Penghargaan Media Perhimpunan Agung UMNO 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) malam ini.
.
Yang hadir sama ialah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman serta barisan kepemimpinan tertinggi UMNO lain. Turut hadir ialah Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak dan Penolong Ketua Pengarang 1, Datuk Zaini Hassan.
.
Najib berkata, media banyak membantu kejayaan UMNO memimpin negara serta melaksanakan dasar-dasar untuk kepentingan rakyat.
.
''Komunikasi yakni perhubungan paparan berita terutama mengenai perjuangan dan dasar UMNO serta persepsi terhadap apa kita lakukan akan membentuk sikap rakyat kepada kita," katanya.
Sementara itu, Zaini ketika berucap mewakili pihak media berkata, sudah tiba masanya semua pihak harus ditegur dan mengamalkan budaya berpesan-pesan.
''Pembaca bertanggungjawab menegur wartawan dan wartawan boleh menegur pemimpin. Teguran bukan tohmahan. Malaysia memerlukan ruang pendapat yang sihat dan surat khabar perlu menyediakan ruang komentar yang bernas, tidak perlu hentam-menghentam," katanya.
.
(Petikan Mingguan Maaysia 13 Januari 2013)
.
Komen saya:
Saya tertarik dengan reaksi  Datuk Zaini Hassan  iaitu  pembaca  wajar menegur wartawan dan wartawan pula wajar menegur pemimpin.  Ini  sebenarnya harapan Zaini yang juga harapan berjuta-juta rakyat untuk melihat kerajaan yang terbuka kepada  teguran dan kritikan.  Tetapi tidak banyak yang memahami maksud “teguran” dan “kritikan”.

Sebahagian besar pemimpin memahami  bahawa teguran, kritikan atau berbeza pendapat itu sebagai menentang.  Ini salah sama sekali.  Seharusnya demi kebaikan bersama, pemimpin mesti terbuka kepada kritikan dan bukannya pujian yang membawa kepada keruntuhan.  Orang menegur kerana dia ikhlas untuk membetulkan keadaan  tetapi  para pengampu memuji kerana mahukan habuan sekalipun boleh membawa keruntuhan..

Saya percaya keterbukaan sebahagian besar daripada pemimpin terhadap teguran adalah negatif.  Sebab itu  sebaris ayat sahaja ditegur mereka pun mengelupur dan  mulalah  mengingatkan  kuasa yang ada di tangan mereka.  Semioga keterbukaan  Najib kepada kritikan  boleh menjadi perintis kepada banyak pemimpin lain terutama dalam kerajaan.No comments:

Post a Comment