Tuesday, January 3, 2012

Salleh Majid pemikir Melayu

Bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL), Datuk Salleh Majid telah kembali ke rahmatullah pada 2 Januari lalu dalam usia 62 tahun. Rakyat telah kehilangan seorang pemikir Melayu yang juga ahli ekonomi yang banyak menyedarkan orang Melayu menerusi tulisan-tulisannya.

Saya menggemari tulisan Salleh kerana allahyarham tidak membodek atau mengampu mana-mana pihak apabila bercakap tentang perjuangan dan kepentingan orang Melayu. Biasanya kita selalu membaca tulisan-tulisan yang mengampu pihak tertentu walaupun rakyat di gerai tepi jalan tahu itu adalah mengampu.

Apabila menulis dengan terus terang dan ikhlas (orang lain pun selalu sebut ikhlas tapi mengampu) maka banyak tulisannya tidak disenangi oleh sesetengah pemimpin kerajaan. Tetapi Salleh bukan menghentam tetapi mengkritik. Biasalah sesetengah pemimpin kerajaan cakap sahaja terbuka kepada kritikan tetapi hakikatnya tidak.

Bagi saya kerajaan tidak kehilangan Salleh. Ini kerana semasa hayatnya Salleh kurang disenangi kerana kritikannya. Kerana itu taraf Salleh semasa hayatnya lebih rendah daripada wakil rakyat yang lompat parti. Malah mungkin lebih rendah daripada Nala yang baru dilantik Senator.

Orang macam Salleh yang sepatutnya dilantik Senator seterusnya jadi menteri yang menjaga ekonomi negara. Saya tidak pasti samaada pernah atau tidak allahyarham ditawarkan Senator. Tetapi kalau dibandingkan dengan sesetengah Senator yang dilantik, banyak yang menghabiskan beras sahaja.

Demikianlah hipokrasi yang telah basi dalam politik kita. Saya tetap rasa kehilangan seorang pemikir Melayu biarpun puak-puak tertentu tidak berasa apa-apa apabila Salleh menutup usia 2 Januari lalu.

2 comments:

  1. sudah share di fb.. great thought tuan!

    ReplyDelete
  2. Mungkin `puak puak tertentu` itu merasa lega pula dan mengucapkan `kesyukuran`....

    ReplyDelete