Wednesday, January 4, 2012

Apabila BN gunakan Raja Petra

Apakah dengan pendedahan dan pengakuan yang dibuat oleh seorang penyokong Anwar Ibrahim bernama Raja Petra akan memberi banyak faedah kepada Barisan Nasional (BN) khususnya UMNO dalam PRU 13? Adakah pendedahan itu suatu yang baru atau yang semua orang tahu sebelum ini?

Saya tidak fikir pendedahan yang menjurus kepada mengkritik Anwar Ibrahim oleh Raja Petra memberi markah kepada UMNO atau BN. Sebaliknya ini memperlihatkan strategi kerajaan yakni BN yang menggunakan pembelot kepada Anwar Ibrahim untuk melawan balik tuan mereka. Ini strategi lapuk sebenarnya.

Sebabnya yang belot kepada Anwar Ibrahim bukanlah tokoh yang mempunyai pengaruh besar kecuali Ezam Mohd Noor. Orang seperti Nalla Karuppan yang bersekongkol dengan Anwar sebagai bapa ayam, tauke judi tidak ada pengaruh dalam kalangan pembangkang. Nalla menepati ciri-ciri oportunis dan dia meninggalkan Anwar kerana Anwar sudah tidak ada masa depan.

Maka tidak usahlah terlalu taksub dengan cerita-cerita kejahatan Anwar Ibrahim yang disampaikan oleh Nalla. Tetapi kerajaan taksub hingga melatik Nalla sebagai Senator. Kini timbul pula Raja Petra. Tak usahlah terlalu bergembira dengan kenyataan-kenyataan Raja Petra.

Semua ini adalah taktik orang oportunis. Jangan terkejut kalau selepas ini Raja Petra boleh bebas balik ke negara ini tanpa sebarang tindakan. Ini mungkin adalah upah dia belot daripada Anwar. Malah jangan terkejut kalau Raja Petra juga akan jadi Senator selepas ini.

Menggunakan orang yang buruk pekerti dan personaliti seperti Nalla dan Raja Petra untuk menarik sokongan kepada BN dan UMNO bukan strategi bijak. Kenapa kerajaan seperti tidak yakin dengan perubahan-perubahan yang sudah buat kepada rakyat boleh menarik sokongan? Bukankah kerajaan dikatakan banyak membuat kebaikan kepada rakyat?

1 comment:

  1. lihatlah bagaimana bijaknya pembangkang menggunakan ustaz azar idrus dan zizan raja lawak dalam menarik sokongan rakyat kepada mereka..

    ReplyDelete