Friday, November 4, 2011

Seksualiti Merdeka: Jujurkah kita?

(Petikan Malaysian Insider)

KUALA LUMPUR, 4 Nov — Dewan Muslimat PAS mempersoalkan sama ada tindakan kerajaan yang hanya mengharamkan Seksualiti Merdeka semalam sedangkan ia sudah diadakan sejak 2008 hanya disebabkan ia membabitkan kehadiran Datuk S Ambiga, yang sepatutnya merasmikan program itu minggu depan.

Meskipun menyambut baik pengharaman tersebut, Ketua Penerangan Muslimat PAS Aiman Athirah Al Jundi berkata, polis hanya bertindak apabila rakyat bangkit membantah walaupun jelas program tersebut seolah-olah menghina kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

Kata beliau, polis dan BN seolah-olah mengambil kesempatan untuk menunjukkan penetangan mereka kepada individu-individu tertentu. Polis mengumumkan pihaknya mengharamkan program itu berkuat kuasa semalam.

Ini kerana kata Aiman Athirah, Ambiga merupakan salah seorang penyokong program yang berlangsung sejak Selasa lalu.

“Kesempatan ini diambil untuk melegitimasikan penentangan mereka kepada individu atau pihak-pihak berkenaan dan bukannya tindakan tegas yang bertitik tolak daripada rasa tanggungjawab, kesedaran dan amanah kepada tugas serta kehidupan beragama masing-masing,” katanya dipetik Harakahdaily hari ini.

“(Tetapi) persoalannya, mengapa baru tahun ini pihak berkuasa menyedari adanya acara ini?

“Bolehkah kita simpulkan bahawa polis dan pihak-pihak berkuasa yang lain selama tiga tahun yang lepas gagal menjalankan tugas mereka?

Justeru kata beliau, “apakah sudah menjadi budaya Pentadbiran Umno-BN yang akan hanya bertindak bila rakyat kebanyakan mula menunjukkan bantahan atau lebih malang jika ia membabitkan individu atau pihak yang tidak seiringan dengan Umno BN?”

Menurut beliau, penguatkuasaan undang-undang dan hukuman bukan langkah terbaik menyelelesaikan sesuatu isu, namun harus dimulakan dengan langkah penerapan nilai-nilai murni dalam kehidupan masyarakat. Semua pihak khususnya pihak polis tidak harus bertindak seperti melepaskan batuk di tangga namun isu ini harus dilihat secara menyeluruh, katanya lagi.

Komen saya:

Dalam banyak perkara, Barisan Nasional (BN) khususnya UMNO tidak ada strategi. Ini termasuklah kes Seksualiti Merdeka. Banyak tindakan UMNO pakai redah dan saya yakin mereka tidak ada jawapan kenapa sejak diadakan pada 2008 tidak ada tindakan atau UMNO buat bising seperti sekarang. Semua ini menunjukkan banyak yang terpekik terlolong mengenai isu Seksualiti Merdeka tidak ikhlas memperjuangkan kesucian Islam.

2 comments:

  1. mintak orang UMNO tolong semak siapa yang rasmi program tu tahun 2009?

    ReplyDelete
  2. inilah masalahnya bila seseorang terlalu lama duduk di sesuatu tempat...

    ReplyDelete